Human Design Typen en gebruiksaanwijzing

"Wisdom lies in the unattached experience of our openness." (Ra Uru Hu)

Welke centra ingekleurd zijn bepaalt welk type je bent. Weet je welk type je bent dan kan je gebruiksaanwijzing voor het nemen van beslissingen worden vastgesteld. In Human Design noemen we dit je strategie op basis van je innerlijke autoriteit bepalen. Na je eerste reading ga je experimenteren met het nemen van beslissingen op basis van deze strategie. Voordat we op de verschillende types kort ingaan, iets uit over onze maatschappij en ons 'mensen' in het algemeen. Wij mensen hebben een unieke rol en we zijn hier om samen ons leven en de maatschappij verder te ontwikkelen; muteren, transformeren. Net als in de natuur is er altijd een cyclische groei waar te nemen: een begin, een groeiproces en bloei, een afronding, einde of overgang naar iets nieuws. Elk project, elke klus, elk idee begint ergens….. dan wordt het doorgepakt door anderen en vervolgens wordt het afgerond en brengt het weer een nieuw initiatief op gang. Zo groeien en muteren we cyclisch door. Grofweg 70% van de mensheid is hier om te werken! 8% om te initiëren en de rest is hier om te begeleiden en leiden. Laten we eens kijken hoe dit precies werkt per type.

 

De Manifestor (8%) is hier om te initiëren, zelf actie te ondernemen. Manifestoren zijn hier om onafhankelijk te leven. Doordat ze de eerste behoren te zijn worden ze vaak niet begrepen. Dit tot woede van de manifestor. Strategie is dan ook informeren voordat je handelt. Laat anderen weten waar je mee bezig bent en bedenk of praat met anderen over de impact van je (mogelijk) handelen op je omgeving. De kernvraag voor de manifestor is: op wie heb ik impact?

 

Voor de generator (70% van de mensen) is (werk) doen wat je bevrediging geeft het belangrijkste. Daarbij is het belangrijk dat de generator respondeert, reageert, op wat het leven aanbiedt en dan checkt of datgene wat wordt aangeboden –project, partner, vraag etc.- je een lekker of beschikbaar gevoel in je onderbuik geeft. Die respons komt vanbinnen uit en bestaat uit klanken als ‘aha of mmm’ (ja) en ‘uh-uhm’ (nee). Het is dan ook belangrijk dat de generator directe vragen worden gesteld.  Als generators zelf initiëren gaan ze te snel –sneller dan het leven zelf aangeeft- en lopen zaken vaak niet zoals ze willen. Resultaat is frustratie en afhaken. De generator is altijd verbonden met de levensenergie en kan dan ook elke dag lekker moe naar bed gaan en elke ochtend gezond weer op. Dat is uiteraard alleen als hij/zij respondeert op het leven. De kernvraag voor een generator is: wie ben ik voor mezelf? Waar krijg ik energie van en waarvan niet?

 

De Projector (21%) kan beter wachten wanneer zijn/haar talenten door anderen (lees de energietypes als de manifestoren en generatoren) worden gezien en wachten tot de (formele) uitnodiging volgt om tot actie over te gaan. Dit geldt met name voor de 4 grote levensgebieden (werk, liefde, relatie, wonen) want daarbinnen kan de projector in principe vrij bewegen. De erkenning van de projector zal vaak liggen in het veld van leiden en begeleiden van de energie types en het slimmer maken van processen, organisaties en systemen. Echter, als ze niet wachten op de uitnodiging gaan ook de projectoren te snel en worden ze niet gezien, niet erkend, door de energiekere generatoren en manifestoren en raken ze verbitterd. Wachten op de uitnodiging voordat je een elementair besluit neemt is de strategie voor een projector. Echter als de projector ook bij de kleine besluiten subtiel is en wacht op de uitnodiging zal dit hem/haar helpen in contact met de energietypen als de manifestor en generator en daarmee erkend worden. De kernvraag voor een projector is: wie is de ander? Door de ander te observeren kan de projector leren over (bege)leiden en succes hierin hebben. Succes is uiteraard een holistisch begrip in deze. Het leven van jouw bestemming vanuit jouw strategie en autoriteit is succes voor de projector. Wacht en je zal het kunnen zien en ervaren.

Tot slot de Reflector (1%). Met alle centra open is de reflector erg gevoelig voor de energie van anderen. De tijd nemen om bij hun eigen wijsheid te komen is daarom essentieel, en tevens de grootste uitdaging. De kernvraag voor een reflector is: wie zijn zij? Door de omgeving te leren kennen kan de reflector als zij/hij alleen is ontdekken wat echt eigen is en wat niet. Tevens kan de reflector de omgeving geleiden als ze wijs is geworden in de open gebieden. De strategie voor een reflector is een hele cyclus van de maan afwachten (28 dagen) en anderen observeren, overleggen met hen en voelen wat dat doet alvorens grote beslissingen te nemen. Doet de reflector dit niet dan zal teleurstelling overheersen.

Jouw unieke rol

Kortom, de meesten van ons zijn hier niet om te initiëren! Geen wonder dat velen hun energie verspillen en met burn-out klachten of ondefinieerbare fysieke, mentale en/of emotionele klachten thuis komen te zitten. Na de eerste analyse ga je experimenteren met jouw unieke strategie. Voor de meesten van ons betekent dit meer afwachten dan we gewend zijn te doen. Voor mij als (manifesterende) generator voelde dit in eerste instantie bijvoorbeeld als een 'amputatie' en tegelijkertijd als een bevrijding. Tevens betekent dit niet je mind de beslissingen laten nemen, maar de wijsheid van je lichaam respecteren. Mijn lichaam weet wanneer het honger heeft, dorst en tevens waar het warm voor loopt of niet. Als generator was dat alles wat ik nodig had. Mijn mind probeerde hardnekkig de controle over te nemen. En in het begin werd ik gek van het idee om al die oordelen, meningen en aannames los te laten en te varen op mijn lichamelijke wijsheid, maar als je eenmaal ervaart wat het leven je biedt als je –als generator- je respons volgt vanuit je ware zelf dan weet je waarvoor je het doet. Juist door direct te experimenteren wordt deze enorme schat aan kennis waardevol. Leven vanuit je gedefinieerde centra en observeren daar waar invloeden van anderen binnenkomen in de open gebieden, kan een bevrijdend gevoel geven. Ik leef bewuster en weet wat mij energie geeft en wat niet. Meer over mijn eigen proces kan je elders op mijn website lezen.

Uiteraard is ieder uniek en zal ieder proces uniek zijn na de eerste analyse. Dat maakt het juist voor mij als analist en docent Human Design waardevol. Ik mag deze waardevolle informatie overdragen in de reading en wie verdere stappen wil nemen zie ik graag in workshops of opleiding terug. Voor ieder uniek mens een unieke benadering en pad. Zo kan je ook meer te weten komen over de gebruiksaanwijzing van je partner, kinderen, familie of inzicht in het gezin waar je in opgroeide.

Dit instrument is bijzonder geschikt als je op een kruispunt staat (wie ben ik, waar sta ik, wat kan ik en wat niet?) en ook voor bedrijven (loopbaan en persoonlijke effectiviteit coaching vragen). Tevens kan een Partner Ontwerp (waar versterken en ontkrachten we elkaar?) en Gezins Ontwerp (wat verbindt ons en hoe kan ik het beste mijn kinderen begeleiden?) worden gemaakt. Nieuwsgierig geworden? Download dan de prachtige gids via mijn webshop. Of neem direct contact op voor meer informatie of een analyse. 

 

 

 

© 2013 - 2024 Human Design Netherlands | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel